Вечер на класическата френска музика в НДК

OFFNews 21 януари 2016 в 16:04 3258 0

На 27 януари от 19:00 часа в Зала 6 на Националния дворец на културата ще се проведе концерт на камерен ансамбъл "Софийски солисти", посветен на френската музика - "Imagine La France".

Диригент на музикалната приказка ще бъде Пламен Джуров, а солист Зорница Иларионова (цигулка). Програмата е прецизно подбрана и включва: Рамо – Кончерто гроссо №6; Шосон – Поема; К. Сен-Санс – Интродукция и рондо – капричиозо и Онегер – Симфония №2.

Билети могат да бъдат закупени на цени по 12 лв. и 8 лв. за ученици, пенсионери и инвалиди на касите на Билетен център-НДК.

За своето вече половинвековно съществуване камерният ансамбъл „Софийски солисти” успява да създаде свой специфичен, индивидуален стил на интерпретация, но и си печели място в сърцата на милиони зрители и слушатели. Изкуството на „солистите” намира път към всеки – може би, защото по един неповторим начин съчетава високи художествени критерии и достъпност, многообразие на репертоара и неговото изискано поднасяне. Името на ансамбъла и неговият диригент Пламен Джуров са синоним на безупречен професионализъм, а всяка тяхна поява на сцената е белязана от атмосфера на празничност и неизменно се превръща в събитие.

Петдесет години ни делят от деня, в който група млади оркестранти от състава на оркестъра на Софийската опера решават да се съберат, за да свирят в струнен оркестър. Първата репетиция е през месец ноември 1961 година, а шест месеца по-късно с огромен успех е изнесен и първият концерт на музикантите, ръководени от младия тогава Михаил Ангелов. В последвалите години ансамбълът, който първоначално се нарича „Софийски камерен оркестър”, а по-късно е назован от своите основатели „Софийски солисти”, натрупва все повече опит и популярност, започва да пътува по света и да записва за известни грамофонни фирми. Преминал през вещото ръководство на диригентите Васил Казанджиев и Емил Табаков, от 1988 год. насам камерният ансамбъл „Софийски солисти” е ръководен неизменно от Пламен Джуров. Съставът на оркестъра, който наброява 13 души, и който през първите 16 години след създаването си изобщо не е бил променян, и досега е с много ограничено „текучество”. Всъщност, за 50-те години на своето съществуване действителните му членове са под 50 човека.

„Софийски солисти” е състав, който отдавна си е извоювал трайно място в културния живот на България. Невероятно обширният им репертоар – от 15 век до новонаписани произведения, яркото им сценично присъствие и ювелирното съвершенство на интерпретациите им ги правят любимци както на публиката, така и на критиката. Ансамбълът съчетава в едно традиции и новаторство, уважение към утвърдените авторитети и подчертан стремеж към подпомагане на младите таланти. „Софийски солисти” са работили в всички значими български музиканти – композитори, диригенти, солисти. Особено активна е тяхната творческа връзка с Марин Големинов – като композитор и диригент. И досега постоянен партньор на състава е Минчо Минчев. Но и редица млади музиканти имат първите си опити с оркестър именно със „солистите”. Ансамбълът многократно е правил интегрални изпълнения и записи на произведения от Бах, Моцарт, Барток, Веберн, Шостакович, Бритън и др. В същото време за него са написани и много от интересните български произведения (Владигеров, Л.Николов, Големинов, Казанджиев, Райчев, Табаков и др.), както и редица произведения от чужди автори. От 2009 год. по инициатила на „Софийски солисти” се провежда ежегоден международен конкурс по композиция. В неговите три издания досега са участвали над 140 композитори от повече от 30 страни.

Многобройните концерти, записи и участия в телевизионни и радиопредавания изчерпват само едната половина от напрегнатото ежедневие на ансамбъла. Другата принадлежи на концертните турнета, опасали като с невидима мрежа цялото земно кълбо. Изкуството на „солистите” е познато в целия свят, те са еднакво обичани и ценени както в Европа, така и в САЩ, Канада и Япония. В историята на състава има поредица турнета, в които музикантите за два месеца са изнесли около 40 концерта пред над 30000 слушатели – включително и околосветско турне – от Париж през САЩ и Канада, Хаваите, Русия и обратно в София. Със сигурност няма страна в северното полукълбо на планетата, в която „Софийски солисти” да не са свирили, и то многократно. Но където и да са по света, те винаги охотно се завръщат в родината, при своята любима българска публика. Защото именно взаимността между изпълнители и слушатели поражда онази магия, която остава да тлее в залата и след концертите на ансамбъла и кара публиката с нетърпение да очаква всяка негова следваща изява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови