Петък, 29.03.2024
        Нашият сайт се издържа от реклами и дарения!               

Далида е родена на 17 януари 1933 г. в Египет

Далида

Снимка: През 1973 г. Далида записва с Ален Делон „Paroles, paroles“

Далида (родена  Йоланда Джилиоти) е италианска певица, родена в Египет и е известна като изпълнител на френскоезични песни.

Далида е родена в предградие на египетската столица Кайро в семейство от италиански произход. Баща ѝ е първи цигулар в Каирската опера.

Ученичка е в италианско католическо училище, където учи различни езици — италиански, арабски, френски и английски.
През 1951 г. се явява на местен конкурс за красота, печели го и започва да работи като модел. През 1954 г. печели конкурса за красота „Мис Египет”. Там е забелязана от френски филмов режисьор и така заминава още същата година за Париж с желанието да играе в киното. Скоро след пристигането си започва да използва псевдонима Далила, който по-късно променя на Далида, както е позната и до днес.

Първата издадена самостоятелна песен на Далида, „Madona“, не се радва на особен успех. През 1956 г. излиза „Bambino“ и след 46 седмици в Топ 10 на Франция става един от най-продаваните сингли в държавата. През 1957 г. пее заедно с Шарл Азнавур в голямата концертна зала „Олимпия“ в Париж. В края на 1957 г. издава няколко песни и се радва на все по-голям успех.

Следват турнета из цяла Франция, както и в Египет, Италия, САЩ. Изпълнява концерти в зала „Олимпия“ месеци наред и всички билети са продадени. Далида заминава на турне във Виетнам и Хонконг. След това отново прави концерти в „Олимпия“. През декември 1968 г. получава отличие от тогавашния президент Шарл де Гол.

През 70-те години Далида преосмисля и дообработва стила си, желае да изпълнява песни с по-дълбоко послание.

Далида

 През 1973 г. Далида записва дуета с Ален Делон „Думи, думи“ („Paroles, paroles“), който е много успешен дори и в Япония.

Далида издава още песни със съвременно и дори модерно за времето си звучене. В началото на 80-те години продажбите на нейни песни и албуми наброяват десетки милиони. Далида е заета с концертни изяви и работа по нови албуми.

Въпреки че става известна като певица, Далида има участия и в киното. Заснема първия си филм през 1954 г. и партнира на Омар Шариф. Има главни роли в десетина филма, последният от които е през 1986 г.
 

                     Далида с Ален Делон, Paroles, paroles

Здраве и култура Звездни рожденици

17-01-2024 | виж всички новини | 


loading...

Анкета

На този ден

На 29 март 1886 г.  напитката Coca-Cola за първи път е произведена в Атланта от Джон Пъмбертън.  Pеклама на Кока-Кола от началот... повече

Препоръчани страници